handig om te lezen voor vertrek

curacao

Curacao is een tropisch eiland in het zuidelijke Caribisch gebied, dat deel uitmaakt van de Nederlandse Caribische eilanden. Het is het grootste eiland van de ABC-eilanden en het ligt ongeveer 60 kilometer voor de kust van Zuid-Amerika. Op onbewolkte dagen kun je Venezuela aan de horizon zien liggen.

Curacao heeft rond de 160.000 inwoners en een oppervlakte van 444 km2. Het eiland is ongeveer 60 kilometer lang.
De breedte varieert van 4 tot 14 kilometer.

Curacao is een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het maakt dus deel uit van het Koninkrijk, maar heeft tegelijkertijd een grote mate van zelfbestuur. Curacao regelt zijn eigen binnenlandse zaken, zoals onderwijs, gezondheidszorg en belastingen. De Nederlandse regering is verantwoordelijk voor defensie en buitenlandse betrekkingen. Curacao verkreeg deze status op 10 oktober 2010, na de ontbinding van de Nederlandse Antillen.

Curacao is een voormalige Nederlandse kolonie en een smeltkroes van culturen. De bevolking is een mix van Afro-Caribische, Europese, Latijns-Amerikaanse en inheemse invloeden. De voertaal is Papiaments, een unieke taal die elementen combineert van het Spaans, Portugees, Nederlands en Afrikaanse talen. Het overgrote deel van de bevolking spreekt ook goed Nederlands en ook met Engels en natuurlijk Spaans kun je op Curacao goed terecht.

Willemstad is de hoofdstad van Curacao en een UNESCO-werelderfgoedlocatie. Willemstad is beroemd om de felgekleurde koloniale gebouwen en heeft de Europese charme met een Caribische sfeer. De twee belangrijkste wijken, Punda en Otrobanda, worden verbonden door de Koningin Emmabrug, een drijvende pontonbrug (de pontjesbrug).

voorbereiden op de vliegreis

Om de reis naar Curacao zo snel en praktisch mogelijk te maken zijn er enkele dingen die je al voor de reis kan regelen.

Zorg dat je voor vertrek de digitale immigratiekaart (DI-kaart) hebt aangevraagd en uitgeprint. Zie informatie hierover elders in deze blog.

Voor de vlucht naar Curacao kun je al 48 uur tot 24 uur voor vertrek online inchecken. Bij Corendon 48 uur, KLM 30 uur en TUI 24 uur voor vertrek. Op deze manier heb je dan al je boardingpas en op Schiphol hoef je dan alleen nog de ruimbagage in te leveren.

KLM en TUI bieden in het hoogseizoen de service drive-inchecken. Je vermijdt zo de (lange) rij in de vertrekhal. Check KLM en TUI voor meer informatie.

Als je bent ingecheckt, volgt daarna de security check. Laarzen en halfhoge schoenen moeten hier altijd worden uitgedaan en een riem moet altijd af. Ook de handbagage wordt hier gecheckt.

Eenmaal aangekomen op het vliegveld van Curacao ga je hier ook eerst langs de paspoort controle. Alle reizigers ouder dan 17 jaar kunnen gebruik maken van de eGates. Indien je reist met kinderen jonger dan 17 jaar ga je door de handmatige paspoortcontrole.

bagage

Wanneer je op Curacao bent zul je merken dat veel kleding meenemen vaak eigenlijk niet erg nodig is. Dun katoen en linnen zijn het fijnste om te dragen. En omdat het ’s avonds bijna niet afkoelt is het niet nodig om vestjes of truien mee te nemen.
Een dunne lange broek is dan wel weer handig, mocht je ’s avonds op een plek zijn waar muggen je lastig vallen. En wat betreft schoenen: als je van plan bent de natuur in te trekken zijn stevige schoenen met een profielzool een must. En verder, neem gewoon mee wat comfortabel is en lekker zit.

Zonnebrandcreme en anti-muggenspray zijn overal verkrijgbaar op Curacao. Een klamboe is niet nodig, bij Jan Kok Lodges zijn horren voor iedere raam en elke deur. Ook snorkels, zwemvliezen en zwemschoentjes kun je gemakkelijk aanschaffen op Curacao en hoeven niet perse mee in de koffer. Soms krijgen we de vraag of er een fohn aanwezig is. Indien je deze gebruikt, neem h’m mee, maar onthoudt dat gefohnde haren door de wind en de warmte niet lang stand houden :-).

digitale immigratiekaart

Als internationale bezoeker dien je voor vertrek de digitale immigratiekaart (DI-kaart) online in te vullen. De digitale immigratiekaart is een voor alle bezoekers verplicht formulier ten behoeve van inklaring bij immigratie naar Curacao.
De kaart kan alleen online worden ingevuld. Na het invullen kan je de kaart als pdf.file per email ontvangen – let op dat al op Schiphol gevraagd wordt naar de geprinte versie! Wanneer je aankomt op Curacao dien je het formulier of geprint of digitaal te overleggen. De kaart vul je in op: www.dicardcuracao.com.

het weer

Op Curacao schijnt bijna altijd de zon en het is dan ook een zonzekere vakantiebestemming. De gemiddelde temperatuur is 28 graden en over het algemeen waait er altijd een verkoelende passaatwind. Het regenseizoen loopt van oktober tot en met december. In deze periode kan er meer regen vallen, vaak in de vorm van korte, hevige buien, meestal ’s nachts of in de vroege ochtend. Ondanks het regenseizoen blijft het weer op Curacao aangenaam warm, met veel zonnige dagen tussen de (kortedurende) buien door. Het eiland kent over het algemeen een droog klimaat, dus zelfs tijdens het regenseizoen valt er doorgaans minder regen dan in veel andere tropische bestemmingen.

geld

De munteenheid op Curacao is de Antilliaanse gulden (Nafl of Ang).  Ook kun je vrijwel overal betalen met US dollars. Euro’s worden niet geaccepteerd. De Antilliaanse gulden is gekoppeld aan de US dollar, de dollar bepaalt dus de waarde van de gulden.

Het is vrijwel onmogelijk om Antilliaanse guldens in Nederland te krijgen. Als je vooraf toch wat cash wilt regelen is het makkelijkste om te zorgen voor US dollars. Bij aankomst op Curacao kun je ook pinnen in de aankomsthal.

LET OP: vanaf 31 maart 2025 krijgt Curacao (samen met St Maarten) een nieuwe munteenheid, de Caribische gulden (XCG of Cg). De Caribische gulden is evenveel waard als de Antilliaanse gulden en is ook gekoppeld aan de US dollar. Tot 30 juni 2025 kun je betalen met de oude Antilliaanse gulden, hierna kun je de oude guldens alleen nog inwisselen bij Centrale Bank van Curacao.

Verspreid over Curacao vind je op vele plekken pinautomaten.
Hier kun je guldens pinnen en ook US dollars. Per transactie bij een pinautomaat worden er door de bank extra kosten in rekening gebracht, varierend tot soms wel 10 dollar. Bij alle supermarkten, restaurants, benzinestations enz. kun je ook betalen met je pinpas of creditcard. Desondanks is het handig om altijd wat cash geld bij je te hebben.

boodschappen doen op de dag van aankomst

Eenmaal aangekomen bij Jan Kok Lodges trekken de meeste van onze gasten er direct op uit voor de eerste boodschappen. In de buurt van Jan Kok Lodges zijn een aantal kleine supermarktjes die (meestal) tot 21:00 uur zijn geopend.
De dichtsbijzijnde grote supermarkt (Centrum Piscadera) is geopend tot 20:00 uur, met uitzondering op zondag tot 18:00 uur. Indien je te laat aankomt om dezelfde dag boodschappen te doen, is het raadzaam alvast wat mee te nemen in de koffer. Water uit de kraan is uitstekend drinkbaar en in de buitenkeuken is thee en koffie voorradig.

elektriciteit

Bij Jan Kok Lodges beschikken alle appartementen, lodges en studio’s standaard over 220 volt stopcontacten. Een adapter of wereldstekker meenemen is dan ook niet nodig. Op Curacao zijn 110 volt stopcontacten echter standaard.

verkeer

Het wegennet op Curacao wordt helaas niet zo frequent onderhouden, waardoor wegen gaten hebben en rijden over onverharde wegen soms onvermijdelijk is. De verkeersregels zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Rechts heeft altijd voorrang, tenzij anders is aangegeven. Wanneer je op een tweebaansweg rijdt is rechts inhalen toegestaan, je kunt gewoon op je eigen baan blijven rijden.

In Willemstad en op de luchthaven betaal je voor parkeren. In de betaald parkeergebieden in Willemstad staan parkeerautomaten. De parkeerplekken zijn genummerd en dit nummer moet je invoeren wanneer je betaalt voor het parkeerkaartje.

Benzinestations vind je verspreid over het eiland. Richting Westpunt is bij Barber de laatste. Het benzinestration bij Tera Cora is het meest dichtbij Jan Kok Lodges. Voordat je kunt tanken dien je eerst te betalen, na het tanken ontvang je het eventuele wisselgeld.

Over het algemeen is het verkeer op Curacao redelijk rustig en kun je veilig en comfortabel het eiland verkennen met een auto. Bij Jan Kok Lodges verzorgen we graag jouw huurauto, er is ruime keuze uit diverse modellen en prijzen. De transfer van en naar de luchthaven is inbegrepen bij de autohuur.

muggen

Op Curacao zijn altijd muggen, soms meer en soms minder. Gelukkig waait er bij Jan Kok Lodges vaak een verkoelende bries, waardoor er doorgaans minder muggen zijn. We doen er ook alles aan om geen broedplaatsen voor muggen te laten ontstaan. Toch kun je soms last hebben van muggen. In de supermarkt en bij de Botica (apotheek) kun je muggenspray met 40% DEET kopen, maar ook Buzz Aloe, een voor jezelf vriendelijker alternatief dat goed werkt.

telefoon en wifi

Bij Jan Kok Lodges is de WiFi uitstekend. Ook bij de meeste stranden, restaurants en zelfs in supermarkten kun je gratis gebruikmaken van WiFi. Wil je altijd en overal online zijn, dan is een Tourist Sim een handige optie, meestal verkrijgbaar in de aankomsthal op het vliegveld.

tijdsverschil met nederland

Tijdens de zomertijd in Nederland is het tijdsverschil met Curacao 6 uur, het is dan op Curacao 6 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens de wintertijd in Nederland is het tijdsverschil 5 uur.

kraanwater

Het kraanwater is op Curacao goed drinkbaar. Aquaelectra is de Curacaose zeewaterdistilleerderij en produceert water van prima kwaliteit. Het drinkwater bevat geen chloride en weinig calcium.